• The Architect
  • Gateway Plaza
  • Access
  • Gallery of Images
Combining a Signature Entrance with Learning and Student Facilities, Community Amenities and Space for Innovative Business

GREEN GATEWAY

The Gateway design aims to position Belfield as a sustainable 21st Century university campus.

In addition to the incorporation of sustainable building practices and the inclusion of utility systems to minimise energy use, the Gateway design focuses on “green” space.

The Gateway design includes a figure eight shape known as the Beltwalk, creating an oasis of green surrounded by the existing buildings on campus and the Gateway buildings. To form the circles, it is proposed to reduce the size of the lake and soften its edges. A new counter-balanced lake feature is proposed within the opposite green circle. Both circles are edged with a tree-lined belt walk and the overarching design concept is one of open space traversed by pathways linking the campus. Pedestrian access to the circles from outside of the campus is via the Gateway Plaza. This follows the curved flow of the circles - both laterally and vertically.

The emphasis is on open spaces, tree-lined walks and pathways linking the campus. In accordance with UCD's long term strategy, all car parking will be provided in car park structures to create a better environment for pedestrians by limiting conflict with vehicles and to improve the visual impact of the campus.

Environmental sensitivity and high-performance characteristics serve as part of the Gateway Project objectives. The sustainable provision of services and infrastructure is a wider campus objective, with particular reference to surface and storm water drainage, foul water drainage, potable water, sustainable energy, electricity and heat and gas distribution.

Produced by Webfactory